Vizualizacija

Vizualizacija – Tajna vašeg uspeha

Vizualizacija je ono što pretvara nevidljivo u vidljivo.

Gde vidite sebe za pet godina? Kako zamišljate svog budućeg partnera? Koliko novca ćete zaraditi? Možete li pouzdano odgovoriti na sva ova pitanja? Kako biste reagovali da vam neko postavi ova pitanja? Drugim rečima, da li ste već sve shvatili? Čestitam! Onda nema potrebe da čitate dalje.

Ako još uvek niste sigurni kako da odgovorite na sva pitanja, budite sigurni, niste sami, a dobra vest je da postoji alatka koja vam može pomoći u tome: vizualizacija.

Da li ste znali da u sebi krijete neverovatnu moć? Moć da privučete u svoj život sve što želite, jednostavno korišćenjem snage vizualizacije.

To je nešto u šta nesumnjivo verujem jer sam viđala dokaze o tome iznova i iznova u svom životu.

Ali ključ za otključavanje ove sposobnosti leži u vašoj sposobnosti da jasno zamislite svoje ciljeve i vizualizujete kako zapravo izgleda proces i krajnji rezultat postizanja tih ciljeva!

Prednosti vizualizacije

Vizualizacija je moćna tehnika koja vam može pomoći da ostvarite svoje snove i ciljeve. Kada se koristi pravilno, ona može aktivirati skrivene resurse u vašem umu i dovesti do brojnih konkretnih prednosti u svakodnevnom životu.

 1. Aktivira vašu kreativnu podsvest, pokrećući lavine inovativnih ideja za postizanje vašeg cilja. Zamislite sebe kao generator ideja, neprestano nadopunjujući plan za ostvarenje vašeg sna.
 2. Programira vaš mozak da lakše prepozna i privuče resurse koji su vam potrebni za ostvarenje vaših ambicija. Ljudi, alati, informacije – sve će se naći na dohvat ruke kada uskladite svoju viziju sa svemirom.
 3. Aktivira Zakon privlačenja, privlačeći u vaš život ljude, resurse i okolnosti koji će vam olakšati put do vaših ciljeva. Zamislite sebe okružene podrškom i svim elementima koji su vam potrebni za uspeh.
 4. Izgrađuje vašu unutrašnju motivaciju, podstičući vas da preduzmete konkretne korake ka ostvarenju vaših ambicija. Vaša vizija postaje pokretačka snaga koja vas gura napred.
 5. Pojačava vaše samopouzdanje, predstavljajući vam sliku sebe kao osobe koja je sposobna da ostvari svoje snove. Što češće vidite sebe kao pobednika, to će vam to više biti prirodno.
 6. Pomaže vam da ublažite stres i smanjite anksioznost. Zamislite strategije za prevazilaženje prepreka i rešenja za sve probleme, oslobađajući se brige i straha.
 7. Pomaže vam da „vežbate“ uspeh u svom umu. Zamislite sebe kako preuzimate rizike, savlađujete izazove i slavite pobede, pripremajući se za trijumf u stvarnom životu.

Da li vizualizacija radi?

Apsolutno! Ne samo da su mi tehnike vizualizacije pomogle da postignem mnoge životne ciljeve nego mi daje samopouzdanje da prevaziđem introvertnost i da svaki nastup pretvorim u potpuni uspeh!

I nisam jedina koja je koristila vizualizaciju da postigne svoje snove. Mnogi drugi uspešni ljudi, uključujući olimpijske sportiste, direktore kompanija, milijardere i osnivače neprofitnih organizacija, potvrđuju njenu moć,  a sam Novak Đoković je o tome pričao više puta.

4 ključna elementa vizualizacije

Vizualizacija nije čarobna veština dostupna samo odabranima. To je veština koju svako može naučiti i usavršiti. U ovom blogu ćemo vam otkriti 4 ključna elementa vizualizacije koji će vam pomoći da ostvarite svoje snove.

 1. Učestalost: Što češće, to bolje

Prvi korak je da vizualizujete svoj cilj što je češće moguće. Što više puta se vidite kako postižete svoj cilj, to će se on brže manifestovati u vašem životu.

Primer: Oprah Winfrey je vizualizovala sebe kao uspešnu TV voditeljku još od ranog detinjstva. Svaki dan bi se zamišljala kako vodi emisiju i razgovara s poznatim osobama. Njena vizija se konačno ostvarila i danas je Oprah jedna od najuspešnijih žena na svetu.

 1. Trajanje: Zadržite sliku u svom umu

Kada vizualizujete, zadržite mentalnu sliku svog cilja što je duže moguće. Što duže možete da je vidite, to će dublje biti utisnuta u vašoj podsvesti i brže će se ostvariti.

Savet: Koristite tehniku dubokog disanja i meditacije da biste se opustili i lakše zadržali mentalnu sliku.

 1. Jasnoća: Što jasnije, to brže

Vizualizujte svoj cilj što jasnije možete. Zamislite sve detalje: kako se osećate, šta vidite, šta čujete, šta mirišete. Što je vaša slika jasnija, to će se brže ostvariti.
Često može da se desi kada ste postavili novi cilj za sebe, vaša slika ili slika vašeg cilja će obično biti nejasna i maglovita. Ali što češće vizualizujete i napišete vaš cilj postaje jasniji. Na kraju, on će postati kristalno jasan. Tada će se željeni cilj iznenada pojaviti u vašem svetu upravo onako kako ste ga zamislili.

Alat: Napravite vision board na koji ćete postaviti slike i reči koje predstavljaju vaš cilj.
Na primer, ako je jedan od vaših snova da posedujete novi automobil, idite do lokalne prodavnice automobila i slikajte sebe kako sedite za volanom svog automobila iz snova. Ako vam je cilj da posetite Pariz, pronađite sliku ili poster Ajfelove kule, a zatim postavite svoju sliku i sliku Pariza na svoj vision board..

 1. Intenzitet: Dodajte emocije

Ubacite emocije u svoju vizualizaciju. Osetite radost, uzbuđenje i veru da možete postići svoj cilj. Što su jače vaše emocije, to će veća biti moć vizualizacije. Ponekad, ako je vaša emocija dovoljno jaka i vaša vizuelna slika dovoljno jasna, može odmah doći do ostvarenja.

Primer: Michael Jordan je pre svakog koša vizualizovao kako uspeva da ga ubaci. Osećao je uzbuđenje i adrenalin u svom telu i bio je siguran da će postići svoj cilj.

Uputstvo za vežbu kroz citate poznatih

 • „Vizualizacija je veština koja se može naučiti i usavršiti. Što više vežbate, to ćete biti bolji.“ – Brian Tracy
 • „Vizualizujte to što želite, a ne ono čega se bojite.“ – Tony Robbins
 • „Vizualizujte i verujte, a ono što želite će se dogoditi.“ – Rhonda Byrne
 • „Vizualizacija je ono što pretvara nemoguće u moguće.“ – Robert Collier

Zapamtite: Vaša mašta je vaš moćni alat. Koristite je mudro i vizualizujte život koji želite.

Akcija:

 • Odredite svoj cilj.
 • Zatvorite oči i vizualizujte sebe kako postižete svoj cilj.
 • Ubacite što više detalja u svoju vizualizaciju.
 • Osetite emocije koje bi osetili kada biste postigli svoj cilj.
 • Ponavljajte ovu vežbu što je češće moguće.

Podelite svoje iskustvo:

Imate li iskustva s vizualizacijom? Podelite ih s nama u komentarima!

Vizualizacija je tajna vašeg uspeha. Koristite ovu moćnu veštinu da biste ostvarili svoje snove i živeli život koji ste oduvek želeli.

Vaša 

Tamara

Neki relevantni resursi o vizualizaciji:

 • Knjiga „Moć namere“ od Wayne Dyera
 • Knjiga “Kreativna vizualizacija za početnike” od Ričard Vebster
 
Ukoliko ste novi u vizualizaciji ili više volite da vas neko vodi:
 
 • Meditacija – Metod Predviđanja  je transformativni  meditativni program uz korišćenje vizualizacije za početnike i za one koji u tome imaju nešto iskustva, jer će svoje znanje podići na viši nivo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.