Samopoštovanje

Kako izgraditi samopoštovanje i prevazići stidljivost

Kada imate visoko samopouzdanje i samopoštovanje vi ste tada ono što suštinski jeste ili kako to neki kažu najbolja verzija sebe. Ništa nije važnije od načina na koji mislimo i osećamo se u vezi sebe. Jedan od benefita izgradnje samopoštovanja i samopouzdanja jeste to što ste manje stidljivi u razgovoru sa ljudima, lakše govorite o svojim idejama i iznosite svoje mišljenje. Tada vas i okruženje vidi u najboljem svetlu.

A opet je to tema na kojoj često radim sa svojim klijentima. O tome šta je dovelo do toga, možemo pisati čitav roman. A ukratko bi to bilo: okruženje u kakvom smo odrastali (roditelji, staratelji, porodica, vrtić, škola, sredina, prijatelji…) i iskustva koja smo doživeli (od ranog detinjstva do sad). Tako je kako je. Šta se sad može UČINITI da se to poboljša? Primećujete da je akcenat na učiniti tj. akcija. Ništa se neće promeniti ako VI ne preduzmete neku akciju tj. primenite znanje, tehnike. Ukoliko ste odlučni da svoje samopouzdanje i samopoštovanje zaista poboljšate evo i jedne jednostavne tehnike koju sam naučila od Jack Canfielda. Tehnika se zove „Vežba sa Ogledalom“.
Ovu tehniku sam i sama primenjivala na početku svog puta promene, koji još uvek traje. Svi znamo da rad na sebi nije cilj, već predivno putovanje. Ova tehnika pomaže ljudima da budu sigurniji i otvoreniji za dobijanje vrednosti i pohvala, a zato su bili spremniji da postignu uspehe i izraze svoje mišljenje. Zasnovana je na teoriji da nam je svima potrebno priznanje, a priznanje koje nam je najpotrebnije je od nas samih. Ako ne mislite da su vaši uspesi vredni, zašto bi ste se, zaboga, mučili da postignete bilo šta vredno i ubuduće?

Vežba sa ogledalom daje vašoj podsvesti pozitivna „promrdavanja“ koja su vam potrebna da nastavite dalje i pomaže vam da promenite sva negativna uverenja koja imate u vezi pohvala i postignuća.

Na kraju svakog svog dana nađite mirno mesto i sedite nekoliko minuta. Opustite se i udahnite duboko nekoliko puta, onda se prisetite bilo kog dostignuća koje ste postigli tokom dana, veliko…malo, nije važno. Zatim priznajte sebi, osvestite sve što ste uradili tog dana uspešno.

Da sam ja to radila sinoć, moja Vežba sa Ogledalom bi izgledala ovako:

„Bravo, Tamara! Divno je što si ustala na vreme i imala vremena za sebe da meditiraš 15 min. Odgovorila si na nekoliko email-ova i napisala post na Facebook-u i Instagramu. Imala si seansu sa divnom klijentkinjom. Uživala u voćnoj osvežavajućoj salati. Kod kuće si spremila kuvani obrok za divne prijatelje koji su vam dolazili u goste i svoje najmilije. Provela si kvalitetno i predivno veće sa prijateljima i suprugom. Završilia si svoj dan kreirajući svoju „to do“ listu za sutrašnji dan. Bravo!“

Kada završite sa priznavanjem svojih uspeha, onda pogledajte sebe u oči – ovo je možda i najteži deo, recite:

„Još jedna stvar, Tamara. Želim da znaš da te stvarno volim.“

Kada prvi put budete radili ovu vežbu, osećaćete se neugodno, čudno i možda će biti izmešano mnogo različitih osećanja. Možda ćete čak i pomisliti: „Ovo je glupo.“ To je potpuno u redu, samo nastavite da radite.

Mali broj ljudi zna kako da poštuje sebe i svoje uspehe. Bez obzira što vam je na početku neprijatno, istrajte. Oni koji su primenjivali ovu vežbu svedoče o tome koliko se bolje osećaju u vezi sebe i koliko sada više veruju svojim sopstvenim snagama i to nakon samo nedelju dana primenjivanja ove vežbe.

Idealno je da ovu vežbu primenjujete svakodnevno 90 dana tj. tri meseca. Nakon tih 90 dana davanja sebi samovrednovanja i samopoštovanja, poštujući svoje uspehe, neće više biti bilo kakvih sumnji u to ko ste vi zaista ili u to da li ćete uspeti.

Sa većim samopoštovanjem i samovrednovanjem nećete više imati nikakve sumnje da li imate dovoljno samopouzdanja da se suočite sa bilo kojom situacijom.

Podelite svoje iskustvo

Pozivam vas da podelite svoja iskustva sa samopoštovanjem i stidljivošću u komentarima ispod. Kako ste se suočili sa svojim osećanjem stidljivosti? Koji koraci su vam pomogli da je prevaziđete? A koji koraci da podignete samopoštovanje? Kako je to uticalo na vaš život? Vaše priče i uvidi mogu inspirisati druge da pronađu svoj put ka podizanju samopoštovanja i prevazilaženju stidljivosti.

Vaša

Tamara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.